Merkel in maag met Puigdemont

Foto: Philipp

De Duitsers mogen het weer eens opknappen. Na de arrestatie van Carles Puigdemont aan de grens bij onze oosterburen, is het aan de Duitse openbaar aanklager wat er met de leider van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging gebeurt.

Het Spaanse Hooggerechtshof eist een hoge straf. Angela Merkel ondertussen heeft laten doorschemeren dat een al te harde aanpak voor veel onrust in Europa kan zorgen, eurosceptici grijpen de zaak aan om hun weerzin tegen de ‘politieke spelletjes’ in de unie onder de aandacht te brengen.

Puidgemont riep op 27 oktober 2017 de onafhankelijkheid van Catalonië uit na een volgens de Spaanse overheid illegaal referendum over afscheiding. Daarvoor moet Puigdemont nog voor de zomer voor het hekje verschijnen. Opruiing is volgens de Duitse wet niet strafbaar; voor een veroordeling voor hoogverraad dient geweld gebruikt te zijn, en daarvan is geen sprake. De advocaat van de Catalaan, Wolfgang Schomburg, heeft zijn messen ondertussen geslepen; de jurist heeft behoorlijk wat ervaring met grensoverschrijdende conflicten, staat te boek als specialist in internationaal recht en diende eerder als magistraat bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven