Geert-Wilders-Tweets-Bedreigingen

Machtigste politici

in Actueel/Politiek by

Wie hebben het beleid in Den Haag de afgelopen decennia het meeste vormgegeven? Een overzicht van de meest invloedrijke politici en bestuurders  van de afgelopen dertig jaar.

  1. Geert Wilders (PVV)

Slaagt er met zijn opvallende uitspraken binnen en buiten het parlement al sinds 1998 in om het debat te bepalen. Hoewel de meeste partijen in Den Haag samenwerking met PVV uitsluiten – vooral na de breuk met VVD en CDA als gedoogpartner in Rutte I – hebben Wilders’ stellingen (en zijn populariteit) grote invloed op de toon van rechtse partijen in Nederland; in het bijzonder waar het het immigratie- en islamdebat betreft.

  1. Pim Fortuyn (LPF)

Zorgde als voorman van Leefbaar Rotterdam voor een aardverschuiving in de Rotterdamse gemeenteraad. Na de moord op de parmantige politicus in 2002, aan de vooravond van de verkiezingen, ontstond voor het eerst in decennia ruimte aan de rechterzijde in het parlement. Fortuyn heeft grote invloed gehad op de groei van de VVD en de opkomst van LPF, Trots op Nederland (Rita Verdonk), PVV en Forum voor Democratie.

  1. Gerrit Zalm (VVD)

Was directeur van het Centraal Planbureau, vicepremier en fractievoorzitter van de VVD en minister van Financiën in vier regeringen in de jaren negentig en 2000 (Kok I en  II, Balkenende II en III). Onder zijn leiding kreeg Nederland de euro en werd begonnen met bezuinigingen op de overheidsfinanciën.

  1. Mark Rutte (VVD)

Voerde in crisistijd een groot aantal sociale en economische veranderingen door, maar moest tegelijkertijd ook enkele verkiezingsbeloften breken. Onder Rutte groeide de VVD uit tot grootste partij en konden de liberalen voor het eerst in bijna 100 jaar weer een premier leveren.

  1. Wim Kok (PvdA)

Legde met zijn Paarse Kabinetten (1994-2002) de basis voor het poldermodel – het overleg tussen sociale partners, werkgevers en de overheid. Die structuur blijkt ook na zijn vertrek als premier en de val van de PvdA in de verkiezingen nog grotendeels intact.   

  1. Wouter Bos (VVD)

Voerde als minister van Financiën in het kabinet Balkenende IV (2007-2010) een aantal ingrijpende crisismaatregelen door zoals de staatsovername van het door de bankencrisis getroffen ABN Amro. Als partijleider van de PvdA bleek de Amsterdammer een stuk minder succesvol; de partij daalde flink in de peilingen.

  1. Jan Peter Balkenende (CDA)

Gaf het CDA na jaren van neergang een nieuw gezicht. Balkenende zat uiteindelijk vier kabinetten voor (van 2002 tot 2010) en zette als premier vooral in op de familie als hoeksteen van de samenleving. De CDA’er gaf ook een aanzet tot het debat over de Nederlandse identiteit.

Laatste van Actueel

0 0,00
Go to Top