PROFIEL Sven Kockelmann, journalistieke dwingeland

Over niemand anders in de Nederlandse journalistiek zijn de meningen zo verdeeld als over Sven Kockelmann, de interviewer die blijft doorvragen tot hij een eerlijk antwoord krijgt. De een vindt hem de beste interviewer van Nederland, de andere vindt zijn vasthoudendheid drammerig en zapt weg.

Als tiener wist Sven Kockelmann (1969) al dat hij journalist wilde worden. Een van zijn grote inspiratiebronnen: BBC Newsnight-presentator Jeremy Paxman, die politici zonder aanzien des persoons keihard interviewde. Roemrucht fragment: Paxman die toenmalig Tory-leider Michael Howard tot twaalf keer toe dezelfde vraag stelt omdat Howard ontwijkende antwoorden geeft.

Die Angelsaksische manier van interviewen is ook Kockelmanns handelsmerk geworden. Typisch Kockelmann: meteen aan het begin van het gesprek een ontregelende vraag stellen. Zo kreeg voormalig PvdA-leider Diederik Samsom als openingsvraag of hij zijn gehandicapte dochter Bente niet benadeelt door te korten op gehandicaptenzorg.

In het tv-programma Oog in Oog (2010-2015) excelleerde Kockelmann. Tegen een sober decor werden zijn gasten een halfuur live aan een kruisverhoor onderworpen. In die man-tegen-man-situaties speelde Kockelmann met verve de gentleman-inquisiteur. Altijd strak in pak, altijd vousvoyerend, en altijd met een batterij vragen waarmee hij de meest mediagetrainde gasten aan het wankelen bracht. Er werd in die tijd zelfs gerept over ‘de methode-Kockelmann’, zijn vasthoudende (critici zouden zeggen: drammerige) manier waarop hij gasten het vuur aan de schenen legt.

Kockelmann ligt niet wakker van al die meningen over zijn interviewstijl. ‘Ik ben niet van de gulden middenweg. Liever een paar die een hekel aan me hebben dan een keurig zeventje,’ zegt hij aan de telefoon. ‘Ik zit niet in dit vak om aardig gevonden te worden. Als ik een politicus of bestuurder interview, dan is het mijn taak om hun argumenten te toetsen en te controleren of ze doen wat ze beloven. Dan is er geen ruimte voor smalltalk.’

Er zijn momenten geweest dat het ongemak van het beeldscherm spatte. Legendarisch is het duel met Peter R. de Vries, die in 2011 stevig aan de tand wordt gevoeld door Kockelmann over zijn banden met de onderwereld. Het gesprek is niet zoals de misdaadverslaggever verwacht had. ‘Jij hebt me onder valse voorwendselen hier naartoe gelokt, Sven,’ zegt De Vries al vroeg in het interview. En dan moet het live uitgezonden interview nog ruim twintig minuten duren.

Is een Kockelmann-interview onprettig? ‘Dat is niet wat ik hoor van de meeste van mijn gasten,’ aldus Kockelmann. ‘Die zeggen juist: “Bij jou gaat het tenminste nog ergens over.” Tegenwoordig hebben we in Nederland veel talkshows, en daarin is het belangrijk dat het gezellig is. Prima, niet iedereen hoeft stevig te interviewen. Maar er is zoveel onzin en nepnieuws dat het ook belangrijk is dat er soms aanvallend geïnterviewd wordt.’

De laatste jaren is Kockelmann dagelijks te horen op Radio 1. Eerst in het programma Stand.nl, sinds januari in het dagelijkse interviewprogramma 1 op 1. Kockelmann klinkt wat losser op de radio, er wordt ook meer gelachen. Is hij milder geworden? ‘Nee hoor. Mensen denken door Oog in Oog dat ik altijd stevig interview. Maar ik hebben ook andere programma’s gedaan, zoals Goedemorgen Nederland, waarin ik een heel andere rol had. Ik ben alleen aanvallend als het nodig is.’

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven