Jonge-gezinnen-verhuizen

Jonge gezinnen vaker weg uit grote stad

in Actueel/Maatschappij by

Jonge gezinnen hebben steeds minder interesse in het wonen in grote steden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er steeds vaker wordt gekozen voor kleinere gemeentes in de omgeving of het platteland.

Van de jonge gezinnen die in Amsterdam woonden, trok maar liefst 40% binnen vier jaar de deur achter zich dicht. In de andere van de ‘vier grote steden’ ligt dit aantal iets lager, maar nog steeds erg hoog. In Utrecht is dit aantal 34%, uit Rotterdam 28% en bij Den Haag 27%. In de rest van de gemeentes in Nederland ligt het percentage een stuk lager, namelijk 14%.

Niet alleen de gemeente, maar ook de leeftijd van het kind is een goede indicatie om te zien wanneer en hoe vaak gezinnen naar een andere gemeente verhuizen. Kijk je naar kinderen die één jaar zijn, dan koos in 2009 en 2012 12 en 13% ervoor om te verhuizen. Twee jaar geleden is dat aantal echter fors gestegen, naar 18%.

De precieze redenen van mensen om steden als Amsterdam en Utrecht (tijdelijk) vaarwel te zeggen is niet bekend. Ongetwijfeld zullen factoren als de stijgende huizenprijzen, rust belangrijk zijn, maar dat is slechts gissen.