Waar gaat het fout bij D66?

Foto: Sebastiaan ter Burg

Toen Alexander Pechtold in 2006 voor het eerst de lijst van D66 trok, haalde de partij 3 Kamerzetels. Daarna was er sprake van een gestage vooruitgang: 10 zetels in 2010, 12 in 2012 en 19 in 2017, het op een na hoogste aantal ooit. Ook werd Pechtold eenmaal door de parlementaire pers uitgeroepen tot politicus van het jaar, terwijl hij tweemaal als tweede eindigde. Geen trackrecord om je voor te schamen.

Maar het succes van Pechtold wordt steeds meer het probleem van D66. Is er iemand in staat om hem op te volgen? Stort de partij straks niet als een plumpudding in elkaar?

Een politicus die geacht wordt in Pechtolds voetsporen te kunnen treden is Jan Paternotte. De voormalige nummer 1 in Amsterdam werd vorig jaar als ‘kroonprins’ naar het Binnenhof gehaald.

Maar de geschiedenis wijst uit dat het met kroonprinsen vaak verkeerd afloopt. Elco Brinkman (CDA) en Ad Melkert (PvdA) kunnen erover meepraten. En bovendien: is Paternotte met zijn 34 jaar niet te jong en politiek onervaren om D66 aan te voeren?

Een alternatief: Kajsa Ollongren. Vicepremier, minister van Binnenlandse Zaken, ex-wethouder in Amsterdam, voormalig topambtenaar. Op papier een ideale kandidaat, maar de hoofdrol die zij speelde bij het afschaffen van het raadgevend referendum heeft haar positie geen goed gedaan.

Laatste van Politiek en Maatschappij

0 0,00
Naar boven