Goed nieuws komt slecht uit

Wie met goed nieuws komt, wekt tegenwoordig argwaan. Zeker als het goede nieuws in een rapport van een officiële instantie staat. Hoon en scepsis vielen het Centraal Bureau voor de Statsitiek ten deel toen dat berichtte dat het sinds 25 jaar best goed gaat met Nederland.

Door Addie Schulte

Begin mei kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met het bericht dat de geregistreerde criminaliteit de afgelopen vijftien jaar is afgenomen. Voor de kenners was dat niet volledig nieuw. Maar het leek alsof de statistici hadden verkondigd dat het monster van Loch Ness ten hemel was gevaren. Dit kon niet waar zijn.

De Volkskrant meldde dat de burgers dat heel anders ervaren. De Telegraaf ging de straat op om die burgers aan het woord te laten, met voorspelbaar resultaat. Andere journalisten brachten in herinnering dat bepaalde vormen van criminaliteit niet allemaal in dat rapport staan: sexting, criminaliteit binnen bedrijven, drugshandel. Het Parool waarschuwde er op filosofische wijze voor dat het rapport van twintig pagina’s niet de volledige werkelijkheid dekt.

Journalistieke scepsis tegen officiële mededelingen is gerechtvaardigd. Maar scepsis kan doorslaan in een bijna paranoïde houding waarbij het verlangen de beweringen te weerleggen het wint van een zakelijker benadering. Als de krant roept dat mensen zich onveilig voelen, werkt dat vooral een gevoel van onveiligheid in de hand.

En misdaad is een belangrijk onderwerp voor veel media. Als iemand de situatie komt relativeren, is de neiging niet om op de banken te gaan staan en dat toe te juichen.

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven