Filibuster-Nederland-pvv-50plus

De filibuster in Nederland: Amerikaanse pratijken in de polder

Het is een fenomeen wat vrijwel nooit in Nederland te zien is. In de Verenigde Staten zien we nog eens een senator ermee aan de slag gaan. Het resultaat: we lachen erom en gaan vrolijk door met ons eigen leven. Maar vandaag staat er een heuse filibuster in Nederland op het programma. 50PLUS en de PVV slaan de handen ineen en hebben in de Tweede Kamer maar liefst 35 uur aan spreektijd gereserveerd om het afschaffen van de ‘wet-Hillen’ tegen te gaan.

Wet-Hillen

Voor de mensen die niet weten waar de ‘wet-Hillen’ voor staat. Deze is in 2005 ingevoerd (in het kabinet Balkenende II) waar uit voortkomt dat mensen die succesvol de hypotheek op hun woning hebben afgelost geen belasting over hun huis hoeven te betalen (het eigenwoningforfait). Nu in 2013 is besloten om nieuwe bewoners verplicht te laten aflossen op hun woning, wordt gezegd dat de wet-Hillen geen functie. Het gevolg? Nederlanders zien deze afschaffing als een ‘boete op sparen’ of ‘boete op aflossen’ en pikken dit niet. En dat is waar Edgar Mulder (PVV) en Martin van Rooijen (50PLUS) in beeld komen. Om het afschaffen van deze wet te vertragen zullen zij 35 uur lang onafgebroken proberen te spreken en zo niet alleen publiciteit genereren, maar ook de burger inlichten over hun visie wat betreft eventuele consequenties.

Amerika

Het fenomeen filibuster komt overwaaien vanuit Amerika. Daar praten politici sinds 1834 zo lang mogelijk door om de wetsbehandeling te traineren. Voorwaarde hierbij is dat je geen lange pauzes inlast en op je eigen benen moet blijven staan. Je mag daar praten over wat je wil, zolang je maar onafgebroken aan het woord blijft. Recordhouder in het ‘filibusteren’ is Senator Strom Thurmond. Hij bleef in 1957 ruim 24 uur aan het woord, met slechts één korte plaspauze tussendoor. In Nederland liggen de regels iets anders. Hier moet je over onderwerpen blijven praten die relevant zijn aan het onderwerp. Waar je dus in Amerika complete kook- en telefoonboeken mag oplepelen, is dat hier niet het geval.

Mulder en Van Rooijen zijn niet de eersten in Nederland die zich aan een filibuster wagen. In 2012 probeerde de SP en de PVV op deze manier de verhoging van de AOW-leeftijd, het leenstelsel en de invoering van het eigen risico te voorkomen. Van de 19 uur die ze toen aanvroegen maakten ze echter ‘maar’ 5,5 vol.

 

Bron beeld: Flickr. In beeld: Bernie Sanders, die in 2010 acht uur lang aan het woord was om de ‘Bush belastingverlaging’ tegen te gaan.