Cultuur-events-exposities-2018

Vier exposities, events & festivals voor 2018

Larger Than Life
Als fotografisch antwoord op De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch creëerde de internationaal vermaarde fotograaf Tim Walker een serie van 26 foto’s. Het Noordbrabants Museum exposeert als eerste museum ál deze larger than life-foto’s. Ze vertonen visuele elementen die typisch Bosch zijn: de bubbel met aders, de schelp, de aardbei, de wijnranken en de slangen. De duistere sfeer is nieuw voor zowel de fotograaf als de modefotografie, waarin schoonheid, gezondheid en glamour doorgaans centraal staan.
4 november t/m februari 2018

Meerstemmige conversatie
In Egypte heeft Magnum-fotograaf Bieke Depoorter meermaals de schaduwkant van de Arabische Lente opgezocht. Daarbij keek ze voorbij het nieuws en de politiek en zocht ze naar de intieme, vaak binnenshuis gehouden momenten. Zo werd ze zich steeds bewuster van haar positie als buitenstaander. Verschillende Egyptenaren schreven hun gedachten en ideeën op haar foto’s – alsof een zwijgende film plotseling ondertitels kreeg. Zo ontstond een fascinerende, meerstemmige conversatie tussen mensen die anders misschien nooit met elkaar in gesprek zouden gaan. Ook deze resultaten worden gepresenteerd. Nog eventjes in het Haagse Fotomuseum.
t/m 14 januari 2018

Keur aan Vlaamse portretten
Tussen 1400 en 1700 lieten in wat tegenwoordig België is edellieden en rijke burgers zich graag vereeuwigen door de beste kunstenaars. Deze expo toont een keur aan Vlaamse portretten, aangevuld met schilderijen van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Ze zijn vaak zo geraffineerd geschilderd dat ze ook na al die eeuwen nog springlevend lijken. Met werken van onder meer Peter Paul Rubens, Hans Memling, Anthony van Dyck, Rogier van der Weyden en Pieter Pourbus. Te zien in het Mauritshuis, Den Haag.
t/m 14 januari 2018

Nieuw licht op Mata Hari
Ze staat te boek als stijlicoon, sekssymbool en femme fatale: de Friese Griet Zelle (1876-1917), beter bekend als Mata Hari. Begin 20ste eeuw was ze in Parijs als exotische danseres een regelrechte sensatie. Op 15 oktober 1917 werd ze, beticht van spionage, gefusilleerd. Haar leven was een dramatische cocktail van moed, glorie, verlies en verraad. In deze grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit werpen talloze persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers nieuw licht op deze tot mythe uitgegroeide vrouw. Nu te zien in het Fries museum, Leeuwarden.
t/m 2 april