Even naar de Kamer van Koophandel; of niet?

Als je de spotjes van de Kamer van Koophandel mag geloven dan hangt succes als ondernemer af van een inschrijving bij het registratiecentrum; de KvK (zoals het archaïsche instituut in de volksmond beter bekend is) geeft informatie en advies. Bovendien brengt de kamer ondernemers bij elkaar. Wat wil je nog meer? Niet veel als je een groeiend aantal ondernemers mag geloven. Het mag allemaal volgens hen allemaal wel een tandje lager, bij de bestuursdienst.

Begin je voor jezelf, dan dien je je in te schrijven bij de KvK. Het orgaan is, vooral sinds de reorganisatie enkele jaren terug, als het ware de communicatieafdeling van de Belastingdienst geworden. De registratiefabriek noteert adresgegevens en wijzigingen daarin en houdt tevens jaarverslagen en andere openbare documentatie van bedrijven bij. Dat is handig voor anderen die wellicht een samenwerking overwegen maar graag nog even de bedrijfskundige staat van dienst willen bekijken.

Meer problemen hebben ondernemers bij de behandeling van persoonlijke gegevens en in het bijzonder het delen van telefoonnummers en emailadressen van bestuurders bij Nederlandse bedrijven. De KvK heeft het recht, zo noteert de dienst in de algemene voorwaarden, om contactinformatie te delen met (lees: door te verkopen aan) derden. Wie die derden zijn? Allerhande bedrijfjes die starters willen helpen met hun belastingaangiften, inrichting van een website, online registratie, sales en marketing en wat het al niet meer zij.

Al die ongewenste e-mailtjes en telefoontjes kunnen nogal hinderen, zeggen ondernemers. En daarom pleiten steeds meer bedrijven ervoor om inschrijving onder strikte voorwaarden te laten verlopen.

Ben jij een starter en ondervind jij hinder aan je inschrijving bij de KvK, laat het ons dan weten? Bernie is benieuwd naar jouw ervaring.