Een whiskycocktail met een verhaal

in Eten & drinken/Vrij by

Bernie is een barhanger. Een liefhebber en een fijnproever. Bij voorkeur van goed gemixte cocktails en de meest aantrekkelijke sterkedranken. Voor deze uitgave liet Bernie zich bedienen door de vrolijke Amerikaanse eigenaar van de Amsterdamse whisky-bar J.D. William’s. Onze bestelling: een frisse, doch stevige RU Blushing.

De Prinsenstraat ligt even voorbij de Negen Straatjes, de centrale mode-doorloop in de grachtengordel. En dat is meteen te merken aan het aanbod: anders dan elders in het oude centrum vind je hier vooral veel kleine eigengereide winkeltjes; mama-en-papabedrijven waar je terecht kunt voor de mooiste ambachtelijke producten en een hartelijke, bijna on-Amsterdamse service.

A family affair
J.D. William’s is zogezegd niet alleen in naam een familiebedrijf – de Amerikaanse eigenaar Daniel Watts noemde zijn whiskybar naar zijn jonge kinderen Jackson en Donovan en zijn vader William – maar steunt ook in de dagelijkse gang van zaken op alle leden van het gezin. De ondernemer zelf staat avond aan avond aan de bar, zijn vrouw bedient de klanten met hapjes uit de keuken achterin. Het is wachten tot zijn zoons oud genoeg zijn voor een plek in het dranklokaal – al is het aan de bar. ‘Whisky runs in the family,’ grapt de café-eigenaar, ‘mijn opa’s brouwden al hun eigen moon shine in de tijd van de Amerikaanse drooglegging.’

‘Whisky is misschien niet de hipste drank maar wel altijd populair geweest,’ legt Watts uit. ‘Wat wel opvalt is dat we een steeds uiteenlopender publiek krijgen. Whisky wordt allang niet meer alleen door oudere heren gewaardeerd: vorige week nog zat hier een groepje meisjes van begin twintig die mij alles konden vertellen over welke soort rokerige drank zij precies zochten!’

Plaatjes
Watts is niet alleen een vakman – en schudt bij elke van de honderd flessen op de plank achter hem zomaar een interessante beschrijving of grappige anekdote uit zijn mouw – maar heeft zélf ook een goed verhaal te vertellen: geboren in Taiwan, en op jonge leeftijd geadopteerd, groeide de ondernemer op Kentucky, the ol’ south, om later naar Los Angeles, San Francisco en Japan te verhuizen. Via het werk van zijn vrouw kwam Watts uiteindelijk in Nederland terecht. ‘I’m here to stay,’ lacht hij. Ook zijn carrière is verre van vanzelfsprekend; opgeleid in de media, werkte Watts als reclamejongen, als dj en uiteindelijk als eigenaar van een eigen platenlabel en zette hij de muziek van bijna tien bands en acts op vinyl. ‘Ik heb geleerd om kwaliteit te waarderen en dat is niet anders bij sterkedrank: alleen het beste overleeft.’

Traditie
Wat maakt dan een goede whisky? ‘Een merk moet een breed aanbod bieden: toegankelijke flessen voor beginners en whisky met meer karakter voor diegenen die iets bijzonders zoeken,’ aldus Watts. Glenmorangie heeft dat, wat hem betreft, allemaal. De destilleerder, van wie de eerste productiefaciliteit al in 1843 bij de eeuwenoude bron Tarlogie Springs in het Noord-Schotse Tain werd gebouwd, voorziet in drie fijne whisky’s: een milde The Original (tien jaar gerijpt in vaten van Amerikaans eikenhout), een stevigere Lasanta (tien jaar gerijpt in bourbonvaten en twee jaar in sherryvaten) en een rijke Signet (tien jaar gerijpt in bourbon- en new oak-vaten, aangevuld met oudere whisky’s).

Behalve puur of on the rocks, serveert Watts zijn whisky’s ook als cocktail – hij heeft tien bekende en eigen recepten op de kaart (waaronder vanaf begin april een smakelijke Bernie – daarover ongetwijfeld later meer). ‘Mixen van whisky klinkt als vloeken in de kerk – maar dat is het niet. Sommige dranken hebben niks nodig en raad ik aan zelfs zonder ijs te drinken, bij andere komt de smaak nog meer tot zijn recht door ze op een uitdagende manier te bewerken.’

Afdronk
Wij gaan voor de RU Blushing – een frisse cocktail gemaakt met Glenmorangies The Original, een scheut Contratto Beetroot-bitter, Cointreau en een schilletje sinaasappel. Een fijne drank die niet zou misstaan op een terras op een zonnige voorjaarsmiddag. RU Blushing heeft sterke fruitaccenten en een stevige afdronk. Watts zorgt voor een perfecte balans waardoor de whisky niet de overmacht krijgt, maar ook zeker niet in de complexiteit verloren gaat. Oké, nog maar eentje, besluiten wij. Kan Watts nog even ingaan op zijn markante levensverhaal.

Laatste van Eten & drinken

Goddelijke octopus

Bernie leert koken. Deze keer kijken we in de keuken van Toscanini,

De wijnen van 2018

2018 wordt een prachtjaar. Niet in de laatste plaats doordat er zulke
0 0,00
Go to Top