Dividenddeals blijven Rutte-III achtervolgen

in Actueel/Begin by

De affaire rond de memo’s over de afschaffing van de dividendbelasting leek dit voorjaar te zijn beslecht na een hevig debat met Rutte en consorten in de Kamer. Verschillende ingewijden in het kabinet zeggen echter dat D66 en ChristenUnie zich niet senang voelen met de deal waarmee 1,4 miljard euro is gemoeid.

Door Floris Müller Foto Sebastiaan ter Burg

De oppositie, zowel links als rechts, ruikt bloed en wil de kwestie in de Algemene Beschouwingen bij Prinsjesdag, wanneer de plannen in de jaarrekening van het kabinet zijn verwerkt, op de agenda zetten.

Premier Rutte betoogde bij de aanstelling van het kabinet dat een afschaffing van de belasting (waarmee Nederland overigens uniek was in Europa) bedrijven sneller naar Nederland lokt. Gek genoeg werd er over zo’n maatregel met geen woord gerept in het verkiezingsprogramma van de liberalen. Rutte zou zich volgens de oppositie in omstreden memo’s hebben laten ompraten door het bedrijfsleven, in het bijzonder door oliereus Shell en voedingsmiddelenfabrikant Unilever. Die dreigden Nederland (deels) te verlaten als de dividendbelasting niet van tafel ging.

Laatste van Actueel

De lange arm van Ankara

Reeksen aanslagen door diverse terreurgroepen, militaire interventies in buurlanden, steeds intensievere censuur

Onze man in Afrika

Vanuit Kampala bestrijkt Mark Schenkel (41) het Afrikaanse continent voor de Volkskrant.
0 0,00
Go to Top