De schoonheid van Afrika

We kennen Afrika van televisie als een continent van continue droogte, hongersnood en oorlog. Zoals zoveel in het nieuws is er meer tussen hemel en aarde… of in in dit geval tussen Caïro en Kaapstad. Deze zomer trekt Bernie door een van de mooiste maar minst bekende werelddelen.

Door Floris Müller

Caïro, Egypte

De meeste vakantiegangers die Egypte aandoen, komen niet verder dan de populaire badplaatsen aan de Rode Zee, uitgezonderd misschien een dagtripje naar de piramides van Gizeh (aan de rand van miljoenenstad Caïro); de hoofdstad van het gigantische Afrikaanse land heeft echter veel meer te bieden; van de levendige uitgaanswijk Heliopolis tot de ‘hangende kerk’ (de kerk van de heilige maag Maria) en het laatnegentiende-eeuwse Egyptisch Museum (waar onder andere het wereldberoemde masker van Toetanchamon wordt bewaard).

Essaouira, Marokko

De Marokkaanse stad Marrakech is hip en aantrekkelijk, maar is vooral in de zomermaanden erg toeristisch. Ga je voor de authentieke Noord-Afrikaanse sfeer, dan reis je door naar Essaouira, ook wel Mogador genoemd. Deze voormalige Portugese kolonie geldt als een van de mooiste steden van het land en werd al meermaals gebruikt als decor voor Hollywoodfilms en -series (zoals Game of Thrones). Ook op culinair vlak gooit de kustplaats hoge ogen.

Djenné, Mali

Aan een lijstje van must-go’s in Afrika mag Djenné niet ontbreken. Met een geschiedenis die teruggaat tot 250 voor Christus staat deze uit slijk opgetrokken stad bekend als de oudste van het hele continent. En wellicht ook een van de interessantste. Loop door de smalle straatjes en bezoek de relatief jonge, maar daarmee niet minder indrukwekkende van leem gemaakte Grote Moskee uit 1907; een van de hoogtepunten van de architectuur uit de Sahel.

Windhoek, Namibië

Ben je eenmaal aan het Afrikaanse klimaat en de manier van leven gewend? Dan kan je meer de diepte in; Windhoek is een van de meest bizarre steden op het continent. Aangelegd, of liever gezegd: uitgebouwd door Duitse kolonisten aan het einde van de negentiende eeuw. Hier vind je chalets in de woestijn, protserige kastelen en vakwerkhuizen. Ook vreemd: het monument Heroes’ Acre, dat mede is gebouwd door Noord-Koreaanse arbeiders (onder dwang).

Bahir Dar, Ethiopië

Gesticht als een nederzetting rondom een jezuïetenklooster geldt deze stad in de Ethiopische regio Amhara als een van de oudste christelijke plekken in Oost-Afrika. Bezoek ook een van de vele ‘stopkerkjes’, gemaakt van riet en klei waar diensten in gehouden worden waar tot honderd mensen op af komen (en ja, dat blijkt te passen!). Bezoek de plek rond augustus – dan is het met een gemiddelde van 29 graden relatief het koelst.

Laatste van Travel

0 0,00
Naar boven