The College Hotel: Nieuwe stijl voor een oude vriend

Sinds enkele maanden heeft The College Hotel in Amsterdam een nieuw restaurant: Ferilli’s. Daar blijk je buitengewoon te kunnen eten. Wij schoven aan om het mooiste van de kaart te proeven.

Hoewel Duivelseiland in Amsterdam ligt ingekapseld tussen het Museumplein, De Pijp en de populairste straten van Oud-Zuid, is het er opvallend rustig. Desondanks vind je hier genoeg leuks, zoals The College Hotel, een monumentaal instituut in neo-renaissancestijl dat sinds 2005 onderdak biedt aan een viersterrenhotel, een restaurant en een sfeervolle bar. De plek heeft een naam om zijn goede service en hoogstaande gastronomische aanbod.

Vakantie
We stonden dan ook niet meteen te springen bij de aangekondigde renovatie. Waarom zou je een bewezen concept überhaupt willen aanpassen? Nu de stofwolken zijn opgetrokken, blijkt onze terughoudendheid overbodig. De nieuwe aankleding van het eet- en drinkgedeelte pakt sterk uit – in het bijzonder de Travertin-tegels, die we nog kennen van onze vakanties naar Zuid-Italië.

Namenrondje
Met de naar hem vernoemde eetgelegenheid trakteert Ferilli op het mooiste uit de traditionele Italiaanse keuken. Verantwoordelijke voor de dagelijkse gang van zaken is Erik van Kampen, een grootheid uit het hoofdstedelijke gastronomische milieu en tot voor kort maître bij Bord’Eau (Hotel de l’Europe). Niemand minder dan Donatella Zampoli deelt de lakens uit in de keuken. Met haar kunsten haalde de chef eerder een Michelinster op.

Menu
Op de kaart van Ferilli’s vind je simpele, maar mooi opgemaakte hoogstandjes uit de Italiaanse provincie. Net als in Italë beginnen wij met een serie smaakmakers: balletjes van rundvlees in stevige tomatensaus, een brioche van buffola ricotta, een grappige lolly van Parmezaanse kaas en een kaakje met Lardo di Colonnata en truffel – stuk voor stuk eetbare kunstwerkjes met een goede smaak.
Daarna volgt een simpele maar buitengewoon smakelijke pasta: met courgette en munt gevulde tortellini met een stevige saus en geraspte truffel.
Daarop volgt een gebakken zeebaars (per twee personen te bestellen), en die is fijn. De Italiaanse schnitzel staat op de kaart met een paneerlaagje of bereid met een dikke citroensaus. We kiezen beide. En ook daar doen we niet verkeerd aan.
Als nagerecht hebben we de keuze uit een selectie van Italiaans gebak, ijs, een kaasplank of tiramisu. De tiramisu heeft fijne cacao-accenten en ook is de smaak van marsalawijn goed te herkennen. Tiramisu betekent overdrachtelijk vertaald ‘maak me blij’. Dat doet het.

Bon
Ferilli’s is nieuw en opmerkelijk en hanteert een buitengewone kaart. Bovendien wordt voor al dat moois niet meteen de hoofdprijs afgerekend. Een menu met drie gangen bedraagt 65 euro. Voor een extra gang betaal je een tientje meer. Met de heropening van het etablissement hebben we onze vaste plek op het Duivelseiland weer terug: een rustige hangout om aan de sores van de stad te ontsnappen. En om van de nodige lekkernijen uit Italië te kunnen genieten.