We moeten weer betalen: bonnetje uit Brussel

in Nieuws by

De EU geeft circa 160 miljard euro per jaar uit. Het grootste deel daarvan gaat naar landbouwsubsidies en ‘cohesiefondsen’, bedoeld om de economie in minder welvarende EU-landen op peil te brengen. De EU-begroting wordt gefinancierd door de lidstaten, die elk naar draagkracht betalen. Nu zijn dat er nog 28, na het uittreden van het Verenigd Koninkrijk 27. En het Verenigd Koninkrijk is een grote nettobetaler.

Levert dat op zich al een financieel probleem op – wie draait op voor de Brexit-rekening? –, ook los daarvan wil de Europese Commissie dat de lidstaten dieper in de portemonnee gaan tasten. Brussel krijgt steeds meer taken, zeggen voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en Eurocommissaris Oettinger, verantwoordelijk voor de EU-begroting. Denk maar aan grensbewaking en terrorismebestrijding. Het huidige budget is te laag om die taken naar behoren te vervullen. De contributie moet dus omhoog.

De EU-landen dragen momenteel minder dan 1 procent van hun nationaal inkomen aan Brussel af. Juncker en Oettinger willen dat dat 1,1 tot 1,2 procent wordt. Het laatste woord hierover is nog lang niet gezegd.

Laatste van Nieuws

Wie volgt Buma op?

Foto: European People’s Party  Sybrand van Haersma Buma trad op als CDA-lijsttrekker
0 0,00
Go to Top