Bitcoin-bubbel-koers

Heeft de bitcoin zijn top bereikt? Beleggers zeggen van wel!

in Actueel/Maatschappij by

Wie enkele jaren geleden een deel van zijn vermogen in de cryptomunt bitcoin stopte, hoeft nu nooit meer te werken. Ondanks een schommelende koers schiet de waarde van het nieuwe betaalmiddel door het dak, met op maandagmorgen een nieuw record. De waarde van één bitcoin is inmiddels bijna 10.000 dollar waard, 9700 dollar om precies te zijn. En dat terwijl begin de jaar de koers nog op 1.000 dollar stond!

Steeds meer mensen overwegen dan ook om een graantje mee te pikken en alsnog in te stappen in deze wilde rit, voordat ze écht te laat. Maar is dat wel verstandig? Veel beleggers raden iedereen af om nog in ’s werelds bekende cryptomunt te stappen. Zij beschouwen het als een bubbel die op klappen staat, wat de snelste weg is naar een enorm verlies.

Wat zijn de belangrijkste redenen om vooral niet in de bitcoin te stappen? Allereerst de landen die het in de ban hebben gedaan. Met Rusland en China als meest prominente landen zullen er waarschijnlijk meer volgen die de bitcoin als verboden. Meest logische reden: Er hoeft over de bitcoin geen belasting te worden betaald, waardoor de overheid potentieel serieuze inkomsten misloopt. Reden voldoende voor verschillende overheden om de bitcoin illegaal te verklaren. Op die manier gebruikt niemand het en is het minder interessant voor beleggers, waardoor de koers in elkaar stort.

En andere zorg van beleggers is die van het zogenaamde ‘piramidespel’. Op RTL Z is te zien dat er verschillende momenten in de voorbijgaande decennia zijn geweest waarop er een bubbel klapte of piramidespel omviel. En hoewel de hoogte van die koersen zeer verschillend zijn, hebben ze één overeenkomst: hun waarde is in korte tijd een aantal keer over de kop gegaan. Bij de bitcoin is dat een stuk extremer. Daar vindt de grootste stijging plaats sinds die van Nederlandse tulpenbollen in de 17e eeuw.

Nu is het de vraag wie er gelijk heeft, de (Nederlandse) consument die alsnog een graantje van de bitcoin-mania mee wil pikken, of de geroutineerde belegger die van de hoed en de rand weet. We zullen er de komende maanden achter komen.