Opera-ballet-bernie

Bekijk op de valreep nog het verhaal van Mata Hari

in Eropuit/Vrij by

Op 15 oktober 2017 was het precies honderd jaar geleden dat Mata Hari geëxecuteerd werd. Het verhaal van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari spreekt, meer dan ooit, tot de verbeelding. Haar turbulente leven staat centraal in de grootschalige productie van choreograaf en artistiek directeur Ted Brandsen, die in het voorjaar van 2016 met groot succes in première ging.

Mata Hari, geboren in Leeuwarden, werd met haar tot kunst verheven exotische dans beroemd over de hele wereld. Het meisje uit Friesland werd een internationaal gevierde danseres en een ster die alle mannen om haar vinger wond. Zij werd uiteindelijk beschuldigd van verraad en als spionne geëxecuteerd. 15 oktober 2017 was het precies honderd jaar geleden dat Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde – als spionne werd geëxecuteerd. Ted Brandsen maakte dit ballet vanuit zijn jarenlange fascinatie voor deze sterke, onafhankelijke vrouw. Vooral haar vermogen om telkens opnieuw te transformeren maakt Mata Hari zo intrigerend. Gretig stortte zij zich in het leven, nooit gaf ze op. Honderd jaar naar haar dood is zij nog steeds een symbool voor sensualiteit en glamour.

De muziek van Brandsens Mata Hari is van Tarik O’Regan, een van de toonaangevende Britse componisten van dit moment. Voor het decor- en lichtontwerp werd het veelgeprezen ontwerpersduo Clement & Sanou uitgenodigd en François-Noël Cherpin ontwierp de kostuum. Met librettiste en dramaturge Janine Brogt heeft Ted Brandsen aan een scenario gewerkt waarin Mata Hari’s leven in filmische scènes tot leven wordt gebracht.

De voorstelling is nog op 28, 29 en 30 oktober en de eerste drie dagen van november te zien.