5x onthullende verhalen

De hoofdredactie van The New York Times hield in de jaren na 9/11 talloze scoops over nationale veiligheid achter. Vaak tegen de wens van de verslaggevers in, die meer wisten over illegale afluisterpraktijken dan ze konden publiceren. Over die frustrerende jaren schrijft voormalig New York Times-verslaggever James Risen een onthullend essay op The Intercept: ‘The Biggest Secret: My Life as a New York Times Reporter in the Shadow of the War on Terror.’ Eindelijk kan hij de waarheid delen.

Andrew Anglin liep op de middelbare school rond met dreadlocks en T-shirts met teksten als ‘Fuck Racism’. Als student ontdekte Anglin de radioshow van Alex Jones, verspreider van de wildste complottheorieën, waarna hij The Daily Stormer oprichtte, de grootste neonazi-website van de VS. The Atlantic beschrijft Anglins transformatie van veganist naar rechts-extremist in de longread ‘The Making of an American Nazi’.

De tech and famous van Silicon Valley zijn de nieuwe mondiale superelite. De internetnerds verdienen bergen met geld en besteden dat onder andere aan overdadige feesten op luxueuze jachten. Emily Chang schrijft in haar boek Brotopia over de seks- en drugsfeestjes die deze nouveau riche organiseren. Vanity Fair publiceerde een voorpublicatie over de geheimzinnige en orgiastische donkere zijde van Silicon Valley.

Nederland is al een tijdje niet meer het meest progressieve land op het gebied van drugs. In 2001 nam Portugal namelijk de radicale stap om het bezit en gebruik van alle soft- en harddrugs niet slechts te gedogen, maar geheel te decriminaliseren. Gebruikers worden niet gezien als criminelen, maar als patiënten. The Guardian maakt in de longread ‘Portugal’s radical drugs policy is working. Why hasn’t the world copied it?’de balans op van ruim vijftien jaar libertijns beleid.

‘Murdoch here.’ Zo begint Fox News-eigenaar Rupert Murdoch zijn wekelijkse telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee gaan ver terug. Al in de jaren zeventig zag Trump Murdochs krant The New York Post als handig pr-kanaal voor zijn alsmaar uitdijende vastgoedimperium. The New York Times portretteert in ‘Rupert Murdoch and President Trump: A Friendship op Covenience’ de speciale relatie tussen de twee machtige mannen.

Tags:

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven